Ηχοθεραπεία και Ηχόλουτρα

Η ηχοθεραπεία είναι στις μέρες μας η Νο. 1 εναλλακτική, ενεργειακή μέθοδος ίασης με βάση επιστημονικές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί και είναι μια αναγνωρισμένη παγκοσμίως συμπληρωματική θεραπεία, όπου ο θεραπευτής χρησιμοποιεί χαλαρωτικούς ήχους για βαθιά χαλάρωση, δουλεύοντας σε όλα τα επίπεδα του σώματος και του μυαλού.

H ηχοθεραπεία κάνει χρήση του ήχου ειδικών μουσικών οργάνων, τα οποία παίζονται με συγκεκριμένες τεχνικές και διάρκειες, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να παρέχει χαλάρωση και βαθύτερη ενδοσκόπηση προάγοντας με τον τρόπο αυτό το ευ ζην και την υγεία. Στην ηχοθεραπεία γίνεται ενίοτε χρήση και της φωνής. Ο σκοπός μιας συνεδρίας ηχοθεραπείας είναι να καθαρίσει τα ενεργειακά και νοητικά μπλοκαρίσματα και να εξισορροπήσει τη ροή ενέργειας για μείωση του άγχους και αυτοθεραπεία σε κυτταρικό επίπεδο.

Οι ηχοθεραπευτικές συνεδρίες γίνονται είτε ατομικά, είτε σε μικρές ομάδες. Πριν από μια συνεδρία ηχοθεραπείας, ο συμμετέχων μοιράζεται πληροφορίες με τον ηχοθεραπευτή, σχετικά με ζητήματα που τον απασχολούν και θέλει να επιλύσει. Ο ηχοθεραπευτής τότε αποφασίζει στο ποια όργανα θα χρησιμοποιηθούν, με ποιο τρόπο θα παιχθούν και για πόση διάρκεια έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του συμμετέχοντα ή της ομάδας.

Οι ηχοθεραπευτικές συνεδρίες και τα διαδικτυακά προγράμματα χαλάρωσης της Soundquest βασίζονται στο Μοντέλο 5R’s Βιωματικής Επεξεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία 25 χρόνια, η Βρετανική Ακαδημία Ηχοθεραπείας. Το μοντέλο αυτό μας παρέχει έναν αποτελεσματικό «φωτογραφικό» φακό μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε την αλληλεπίδραση μας με οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας και με το οποίο είτε συντονιζόμαστε, είτε αντιστεκόμαστε, είτε είμαστε ουδέτεροι σ’ αυτό.

Στα χαλαρωτικά ηχόλουτρα, ο ηχοθεραπευτής εστιάζει κυρίως στην παροχή βαθιάς χαλάρωσης είτε σε ατομικό, είτε σε ομαδικό επίπεδο. Παρόλο που ο ήχος έχει θεραπευτικές ιδιότητες και δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο του που σταματάει η χαλάρωση και που αρχίζει η θεραπευτική δράση, στα ηχόλουτρα ο κύριος σκοπός είναι η βαθιά και σε μεγάλη διάρκεια χαλάρωση.

Το όργανα της ηχοθεραπείας είναι τα μπολ των Ιμαλάιων σε διαφορετικά μεγέθη και άρα διαφορετικές ηχητικές συχνότητες, τα κρυσταλλικά μπολ φτιαγμένα από 99% καθαρό εξορυγμένο χαλαζία (επίσης σε διαφορετικά μεγέθη), τα γκονγκ, το τύμπανο καταιγίδας, καθώς και μια σειρά θεραπευτικών κρουστών οργάνων (koshi bell, dumbbell, σείστρο αυγό, σείστρο κοκοφοίνικα, αφρικανικό σείστρο, ράβδος βροχής). Στα χαλαρωτικά ηχόλουτρα της Soundquest γίνεται και χρήση της αφρικανικής άρπας ngoni ως κλείσιμο της χαλαρωτικής συνεδρίας.

Οι ηχοθεραπευτικές συνεδρίες και τα χαλαρωτικά ηχόλουτρα της Soundquest είναι βασισμένα στο μοντέλο 5 R’s που έχει αναπτυχθεί από την Βρετανική Ακαδημία Ηχοθεραπείας αναφορικά με τη σειρά που ακούγονται τα επιλεγμένα όργανα και έχουν συγκεκριμένη δομή, διάρκεια, τεχνικές παιξίματος των οργάνων όσο και χρονικές ηχητικές διάρκειες καθενός των οργάνων. Για τον λόγο αυτό έχουν πάντα εγγυημένα αποτελέσματα ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετούν και δεν θα πρέπει να συγχέονται σε καμιά περίπτωση με αυτοσχεδιαστικά ηχόλουτρα ή κάθε άλλου είδους ηχοτοπία.

Μέσω της ηχοθεραπείας και των χαλαρωτικών ηχόλουτρων, τα εγκεφαλικά κύματα συντονίζονται με τις ηχητικές συχνότητες και τελικά ο συμμετέχων εισέρχεται στην λεγόμενη «αλλοιωμένη κατάσταση συνειδητότητας» (Altered State of Consciousness-ASC), η οποία είναι παρόμοια με την κατάσταση στην οποία κάποιος διαλογίζεται ή ονειρεύεται όντας ξύπνιος. Στην κατάσταση αυτή συμβαίνουν διαφορετικές θεραπευτικές διεργασίες καθώς ενεργοποιούνται τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα. Τα κύματα αυτά είναι επιβραδυμένα σε συχνότητα (4-7 Hz) σε σχέση με τα κύματα Βήτα που ρυθμίζουν το τι κάνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι.

Στην φάση των κυμάτων Θήτα, το άτομο :

-έχει έμπνευση και του έρχονται δημιουργικές ιδέες

-βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ονειρικής φάσης

-χαλαρώνει βαθιά

-καλυτερεύει ο συντονισμός των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευεργετικά οφέλη του ήχου μέσα από την επιστήμη της κβαντικής φυσικής και τα δεδομένα της βιολογίας, διαβάστε στο μπλόγκ της Soundquest >EΔΩ<.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο 5 R’s της Βρετανικής Ακαδημίας Ηχοθεραπείας, μπορείτε να διαβάσετε >ΕΔΩ<.

To παρών περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου εξειδικευμένου πάροχου υγείας για οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική πάθηση.

 

 

Email
info@sound-quest.com

 

 

Κινητό
693 7257578

 

error: Copyrighted Content