Η επίδραση του ήχου στο οδοντιατρείο: πρακτικές και συστάσεις για τη διασφάλιση ποιότητας

To καινούργιο επιστημονικά άρθρο “Η επίδραση του ήχου στο οδοντιατρείο: πρακτικές και συστάσεις για τη διασφάλιση ποιότητας” της Soundquest σε συνεργασία με την Δρ Μαρία Αντωνιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Παναγιώτα Τζοβάρα, οδοντίατρο Msc, δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο επιστημονικό περιοδικό Dental Journal, τεύχος Δεκεμβρίου 2022. 

Ακολουθεί η ανασκόπηση του άρθρου όπου φαίνεται η επίδραση του ήχου και τις μουσικής στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης:

“Ο ήχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ανθρώπινες αισθήσεις και επομένως σχετίζεται άμεσα με τη γενική υγεία του ατόμου. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η συλλογή δεδομένων για την επίδραση των δύο διαστάσεων του ήχου, της μουσικής και του θορύβου από συναισθηματική και λειτουργική άποψη στο οδοντιατρείο και η διεξοδική επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας. Συλλέξαμε άρθρα από τις βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar μέσω λέξεων-κλειδιών που σχετίζονται με το θόρυβο και τη μουσική στην υγειονομική περίθαλψη. Σημαντικές πληροφορίες αντλήθηκαν επίσης από άρθρα στον Ιστό και επίσημους ιστότοπους. Ο έλεγχος της σχετικής βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την ακρίβεια και την αξιοπιστία της μεθοδολογίας που δοκιμάστηκε. Συνολικά 261 άρθρα σχετίζονται με τον ήχο και τη μουσική στην υγειονομική περίθαλψη. Ενενήντα έξι από αυτά ήταν τα πιο καλά τεκμηριωμένα και έτσι συμπεριλήφθηκαν στο άρθρο μας. Τα περισσότερα άρθρα συσχετίζουν τον θόρυβο με αρνητικά συναισθήματα και αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση, ενώ η μουσική συνδέεται με θετικά συναισθήματα που κυμαίνονται από τη συναισθηματική κατάσταση έως τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ελάχιστα αποτελέσματα βρέθηκαν σχετικά με τρόπους μείωσης του θορύβου σε μια υγειονομική μονάδα. Εάν υπάρχει δυσκολία να βρούμε αποτελεσματικές μεθόδους για τη μείωση των καθημερινών ήχων που προκαλούν θόρυβο στο οδοντιατρείο, πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρόπους ενσωμάτωσης της μουσικής σε αυτό ως μέσο χαλάρωσης και θεραπείας”.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο “The Effect of Sound in the Dental Office: Practices and Recommendations for Quality Assurance—A Narrative Review”, κάντε κλικ >ΕΔΩ<

10/12/2022

 

Email
info@sound-quest.com

 

 

Κινητό
693 7257578

 

error: Copyrighted Content