Έτσι φτιάχνονται οι ιστορίες

Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα

Από τότε που τέλειωσα το σχολείο δεν θυμάμαι ποτέ να είχα την επιθυμία να κρατήσω ημερολόγιο ή να γράψω το οτιδήποτε, πέρα από τις ακαδημαϊκές εργασίες και άρθρα.

Η ανάγκη μου να αρχίσω να γράφω  -όχι ακαδημαϊκά- ξεκίνησε το 2018, όταν είχα ήδη μπει σε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μου. Θυμάμαι η πρώτη μου δασκάλα δημιουργικής γραφής, η γνωστή συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου, με ρώτησε τι θέλω να αποκομίσω από τα μαθήματα αυτά. Αυθόρμητα της απάντησα:

«να βρω τη φωνή μου».

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε. Τρία διηγήματά μου έχουν ήδη εκδοθεί σε δύο συλλογικές εκδόσεις: «Σε δωμάτια που ζουν λέξεις», ανθολόγηση Διονύσης Μαρίνος, Εκδόσεις Βακχικόν, 2022 και «Η λέξη, η σκιά μου», ανθολόγηση Διονύσης Μαρίνος, Εκδόσεις Βακχικόν , 2023.

Και φυσικά ο λόγος που αναφέρω όλα τα παραπάνω δεν είναι αυτοβιογραφικός. Στις ηχοθεραπευτικές συνεδρίες αλλά και στα χαλαρωτικά ηχόλουτρα προτείνουμε πάντα στους συμμετέχοντες να κρατάνε ημερολόγιο με τις παρατηρήσεις τους. Εκεί να καταγράφουν τις αντηχήσεις, τις αντιστάσεις, τις απελευθερώσεις τους όσο και τις σημειώσεις αυτοπαρατήρησης που κάνουν στον εαυτό τους, πάνω σε διάφορα γεγονότα, μικρά ή μεγάλα που τους συμβαίνουν καθημερινά και τους επηρεάζουν.

Ο λόγος είναι ότι μέσα από τον γραπτό λόγο, το άτομο μπορεί πιο εύκολα να μπει σε εσωτερικές συνειδητοποιήσεις, να συγκεντρωθεί στον εαυτό του και να παρατηρήσει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που ενδεχομένως χρειάζονται θεραπεία.

Και κάπου εκεί, αρχίζει τελικά κάποιος να βρίσκει τη φωνή του. Αυτή την εσωτερική φωνή που συνήθως εγκιβωτίζεται με τα χρόνια μέσα του. Παύει να την ακούει ο ίδιος και ως αποτέλεσμα παύει να ακούγεται και από τους υπόλοιπους. Εντέλει το άτομο αυτό τελικά ακούει μόνο ότι συμβαίνει γύρω του. Ενίοτε δεν ακούει και τίποτα.

Πριν κάποια χρόνια είχα γράψει το παρακάτω κείμενο την περίοδο των Χριστουγέννων και την είχα δημοσιεύσει στο Quest Traveller, το ταξιδιωτικό μου ημερολόγιο με τις φωτογραφικές όσο και λογοτεχνικές ματιές. Ελπίζω να σας ταξιδέψει και να σας κάνει να ανακαλύψετε κάτι μέσα σας αυτή την περίοδο.

Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα 

Έτσι φτιάχνονται οι ιστορίες.

Κοίταξε γύρω σου. Βρες παραδείγματα ισορροπίας που σου δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψεις τη ροή της ζωτικής δύναμης που φέρνει εσωτερική γαλήνη και χαλάρωση.

Από τις ρίζες του δέντρου μέχρι τις άκρες των κλαδιών,

Κοίταξε,

Κοίταξε  με ενσυναίσθηση τον άνθρωπο μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Είσαι εσύ που μπουσουλάς στο πάτωμα, είσαι εσύ που το στολίζεις καθώς ωριμάζεις και μαθαίνεις, είσαι εσύ που βάζεις το αστέρι στην κορυφή του και ονειρεύεσαι. Παρατήρησε πιο προσεκτικά τώρα και δες ότι είσαι εσύ που σε πολεμάς, είσαι εσύ που σε θεραπεύεις και είσαι εσύ που τελικά υποκλίνεσαι ξανά στον εαυτό σου, καθώς αυτή είναι η ώρα να συμφιλιωθείς με το παρελθόν σου.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, αυτή είναι η ώρα να αφουγκραστείς τον εαυτό σου βαθιά, με αγάπη και φροντίδα, παρά το κρύο του Δεκέμβρη, να μείνεις με ησυχία, ανοιχτός και ανοιχτή στην παρόρμηση να φύγεις από το σκοτάδι αυτού που είσαι.

Αυτή είναι η στιγμή για να δεις τις ακτές στις οποίες ήθελες να φθάσεις πριν από πολλά χρόνια.

Είσαι εκεί.

Αυτή είναι η στιγμή να είσαι στο παρών με τη δημιουργικότητα, την ενέργεια, την επίγνωση και το θάρρος σου.

Αγάπησε το σκοτάδι σου και μετά καθάρισε το.

Αυτή είναι η στιγμή να «υπάρξεις όπως είσαι», έτσι το έγραψε ο Ρούμι και να μην είσαι όπως δείχνεις,

γιατί κοίτα

κοίτα ποιος στέκεται τώρα μπροστά σου.

Ο πιο αγαπημένος άνθρωπος.

Εσύ.

Μείνε με παρουσία στο φως.

Έτσι φτιάχνονται οι ιστορίες.

*Η αυτοπαρατήρηση, μαζί με την αντήχηση, την αντίσταση, την απελευθέρωση και την υπευθυνότητα είναι οι πέντε πυλώνες του μοντέλου 5 R’s Βιωματικής Επεξεργασίας της Βρετανικής Ακαδημίας Ηχοθεραπείας πάνω στο οποίο βασίζονται τα χαλαρωτικά ηχόλουτρα όπως και τα προγράμματα χαλάρωσης της Soundquest. Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερώσου >ΕΔΩ<

Photo click: “Χmas calling”, Soundquest ©2020

28.11.2023 

 

-Είμαστε ό,τι καλύτερο μπορούμε να είμαστε-.

 Email

info@sound-quest.com

 Κινητό

693 7257578

error: Copyrighted Content